Ofiste Abur Cubura Son!
Ekol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Uzm. Dyt. Simge Şenman Altun
Son yıllar da obezitenin iyice artmasının nedeni hayatımızda yeteri kadar hareket olmamasından kaynaklanıyor. Teknolojinin de artmasıyla özellikle iş yerlerinde masa başında geçirilen zaman gitgide artmakta. Ofis ortamında düzensiz ve yanlış beslenme ile hareketsizlik birleştiğinde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Bu durum; personelin yaşam kalitesini azaltmanın yanı sıra, iş veriminin de olumsuz etkilenmesine neden oluyor.
Bir çok kişi tarafından ofiste sağlıklı beslenmenin imkansız olduğu düşünülse de, bunlardan korunmak için yapmamız gerekenler aslında çok kolay. Kaliteli bir uyku ve kahvaltısız güne başlamamak çok önemlidir. Evde kısa sürede hazırlayabileceğiniz küçük bir sandviç veya evden çıkmadan önce içebileceğiniz 1 bardak süt sizi tok tutmaya yardımcı olacaktır.
Yoğun iş temposu nedeniyle zaman bulunamadığından atlanan ara öğünler, bir sonraki öğünü fazla kaçırmanıza neden olabilir. Bunu önlemek için; kısa sürede tüketilebilecek kuru meyve, badem, ceviz, fındık, leblebi, yoğurt, ayran, süt, galeta gibi bozulmayan atıştırmalıkları çekmecenizde bulundurun. Her ana öğünden 2-3 saat sonra mutlaka bir ara öğün tüketin. Örnek ara öğün olarak;
- 2-3 ceviz + 2 kuru kayısı
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı leblebi
- 1 su bardağı ayran + 1 adet kepekli galeta
- 2 yemek kaşığı yoğurt + 1 porsiyon meyve
Fiziksel aktivitenizi arttırın. Şirket içerisinde asansör yerine merdiven kullanmayı tercih edin. Masabaşı çalışanlar gün içinde pasif egzersizler yapmaya çalışmalı, yakın mesafeli yerlere telefon açmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih etmelidir. İşe gidiş ve dönüşlerde yürüyüş yapabilecek fırsatlar yaratın.
Öğle yemeklerinizi ofis dışında yiyorsanız; fast food olmayan, ızgara et/tavuk ve yanında salata gibi sağlıklı menüler tercih edin. Mümkün olduğunca yemeklerinizi yavaş yemeye özen gösterin.
İş yerlerinde özellikle kahve ve çay tüketimi fazladır. Düşünülenin aksine çay-kahve tüketimi su yerine geçmez. Bu nedenle masanızda sürekli su bulundurun ve günde 2.5 litre su tüketmeye özen gösterin. Bitki çaylarını günde 3 bardağı geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Eğer kahve veya çayı şekerli olarak tüketiyorsanız şeker miktarını azaltmaya çalışın.