Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Tinnitus, halk dilindeki ismiyle kulak çınlaması kişinin akustik bir uyaran olmadan bir ses algılaması durumudur.  Her hastada algılanan sesin tonu, özellikleri ve karakteri farklı olacaktır. Genel olarak çınlama şeklinde ortaya çıkar. Ancak bazı hastalarda çan sesi, rüzgar sesi, ıslık sesi ya da uğultu olarak da görülebilir. Bu sesi nabız sesi, hışırtı ya da makine gürültüsü gibi nitelendiren hastalar da bulunmaktadır.

Kulak çınlaması bir hastalık olarak nitelendirilmez. Bu durum bir belirti olarak kabul edilerek değerlendirme yapılır. İşitme sisteminde yoğun olarak görülen bir durumdur.  Tinnitus yaşayan kişilerde zaman içinde ruhsat ve psikolojik sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden tinnitus tedavi edilmezse yaşam kalitesi ciddi ölçüde etkilenmeye başlayabilir.

Kişilerde görülen çınlama bazen çok kısa sürerken bazı durumlarda da birkaç dakika devam edebilir. Bu sorun halüsinasyonla karıştırılmamalıdır. Çünkü bu durum psikoloji tedavi alanına girer. Ancak kulak çınlaması işitme konusunda uzman hekimler tarafından incelenir.

Çınlama hastalarda kulakta duyuna ince ve tiz bir ses olarak tanımlanır. Genellikle çan sesine benzeyen bu ses çok yaygın rastlanan bir şikayettir.  Söz konusu sesi hastadan başkası duyamaz. Bazı durumlarda özel teknikler kullanan uzman bir hekim tarafından kulak çınlaması duyulabilir.

Tinnitus Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kulak çınlaması olarak bilinen tinnutus tedavisi çok farlı yöntemlerle yapılır. Öncelikle bu duruma neden olabilecek bir rahatsızlık belirlenmeye alışılır. Genellikle kulak çınlamasının nedeni bulunamamaktadır. Bu yüzden standart bir tedavi yoktur. Hastanın durumu ve hekimin tercihine göre farklı tedavi seçenekleri uygulanabilir.

Kulak çınlaması tedavi seçenekleri şu şekildedir;

1.      İlaç Tedavisi

Tinnitus tanısı koyulan hastalarda ilaç tedavisinde tüm dünyada kullanılan ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlara ek olarak vitamin, bakır ya da çinko gibi elementler de ilaç kapsamında kullanılmaktadır.

 Kulak çınlaması genel olarak depresyon ya da anksiyet gibi rahatsızlıklara yol açmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar tedavi sırasında antidepresan ya da anksiyolitik ilaçlar da reçete edebilir. Tinnitus tedavi sürecinde kullanılan tüm ilaçlar belirli oranda katkı sağlar.  Ancak ilaç tedavisi kulak çınlamasının net tedavisi değildir.

2.     Maskeleme Tedavisi

Maskeleme kulak çınlaması tedavisinde en çok kullanılan yöntemler arasındadır. Hastanın işitme kaybı olmaması durumunda tinnitus masker isimli bir cihaz tedavi olarak kullanılır. İşitme kaybı olması durumunda işitme cihazları ses amplifikasyonu ve tinnitus maskelemesi için tercih edilmektedir. Ayrıca tedavi kapsamında CD çalar ve kasetçalar gibi cihazlar da maskelemede tercih edilir.

3.     Elektrik Tedavisi

Bu tedavi seçeneğinde hastanın kulak çevresine transdermal elektrodlar yerleştirilmektedir. Bu şekilde hastaya elektriksel uyarı verilmektedir. Bu uyarı sonucunda bazı hastalarda kulak çınlama şikayeti ortadan kalkabilir.

4.     Lazer Tedavisi

Tinnitus tedavisi için lazer yöntemi son yıllarda yoğun olarak kullanılır. Lazer hastaya düşük dozlarda verildiğinde başarılı sonuçlar elde edilebilir. Bu uygulama tedaviye destek olarak da hekimler tarafından tercih edilebilir.

5. Retraining Terapi

Kulak çınlaması genellikle psikolojik bir durumdur. Bu yüzden kulak çınlamasına beyin adaptasyonu sağlanmalıdır. Bu sayede çınlama şiddeti azaltılabilir ya da çınlamaya yol açan psikolojik durumlar düzeltilebilir. Başarı oranı yüksek bir tedavidir.

Tinnitus Nasıl Geçer?

Kulak çınlaması şikayetlerinde öncelikle hasta muayene edilir ve belirli tetkikler yapılır. Daha sonra çınlamaya sebep olan durumlar belirlenerek kişiye özel bir tedavi planı uygulanır. Tedavi sürecinde kulak çınlamasının azaltılmasına odaklanılır.

Kulak çınlamasına iyi gelecek bazı öneriler hastaya sunulabilir. Uzmanlar yüksek seste müzik dinlememe, kan basıncının kontrol altında tutulması, tuzlu yiyecekler tüketilmemesi, kafeinden uzak durulması,  sigara tüketilmemesi ve egzersiz yapılması gibi tavsiyelerde bulunabilir.

Kulak çınlamasının çok farklı sebepleri olabileceği için çınlama sebebine göre tedavi seçenekleri çok geniş bir konudur.   Tedavi sürecinde hastaya gürültülü ortamlardan uzak durması önerilebilir. Ayrıca kulak iltihabı tedavisi veya orta kulak sıvısı tedavisi de gerçekleştirilebilir.

 Bazı durumlarda tinnitus tedavisi kapsamında kulak zarı delinmesi cerrahi işlemle yapılabilir. Cerrahi işlemle kulak kemiğinde ortaya çıkan iltihap da temizlenebilir.  Ses üreten özel cihazlar da tedavi sürecinde kullanılabilir.  Bu cihazlar sayesinde hasta zamanla kulak çınlamasını unutabilir. Sürekli devam eden ses kişiyi rahatsız etmez. Kulak çınlaması nedeni bulunamadığında psikolojik terapi desteği de alınabilir.

Bu gönderiyi paylaş


× Whatsapp